4 trin til perfekt steamet mælk

Lynguide til det perfekte mælkeskum

Mælkeskummet i din caffe latte, cappuccino eller flat white er afgørende for helhedsoplevelsen af din kaffe. Men hvordan sikrer du dig et godt resultat hver gang? Vi guider dig her.

Hvilken mælk skal jeg bruge, når jeg skal steame?

Som standard anvender langt de fleste caféer sødmælk, når de laver kaffedrikke med mælk. Det søder drikken, og giver en cremet konsistens. Det er dog en skrøne at tro, at sødmælk skummer bedst, fordi der er en højere fedtprocent i. Det er nemlig ikke mælkens fedtprocent, men derimod indholdet af mælkeprotein, der gør, at den kan skummes.
 
Du kan faktisk lave lækkert mælkeskum på alle typer mælkedrikke – sødmælk, letmælk, minimælk, havremælk, mandelmælk og laktosefri mælk. Der vil naturligvis være forskel på skummets konsistens. Fed mælk har en tendens til at blive mere cremet, hvorimod en lettere mælk giver en mere luftig skum.
 
Mange benytter i dag økologisk mælk, men det er faktisk nemmere at skumme konventionel mælk, fordi det er homogeniseret. Ærgerligt faktum synes vi, men man vælger jo selv. Det vigtigste er bare at bruge frisk mælk. Frisk mælk skummer bare bedst.

Hvilken størrelse mælkekande skal jeg vælge?

Mælk vokser i volumen, når den skummes. Så hvis du har for meget mælk i din mælkekande, vil mælken flyde over. Brug derfor altid en mælkekande i en størrelse, der svarer til den mængde mælk, du vil skumme op. En lille kande til én kop (350 ml) og en stor kande til to kopper (590 ml). Du finder begge størrelser mælkekander lige her.

En tommelfingerregel er at fylde mælk op til ca. 1,5 centimeter under det lille hak, hvor tuden begynder. Hvis du følger denne rettesnor, undgår du at mælken skummer over og flyder ud af din mælkekande.

Hvad er den rigtige temperatur?

Mælkens temperatur er afgørende for resultatet af mælkeskummet. Mælken må ikke blive over 70 grader, da den så vil smage af “risengrød”, og den må ikke komme under 60 grader, da mælkens sødme så ikke vil fremtræde. Den perfekte temperatur, du skal gå efter, er 65 grader. Brug evt. et termometer, indtil du har fået erfaring med at fornemme den rette temperatur på mælkekandens ydre.

Latte art med perfekt mælkeskum

Hvordan steamer jeg?

Det kan virke svært, men med lidt øvelse går det nemt. Ved at følge disse 4 trin er du godt klædt på til at steame det fineste mælkeskum.

Steam-processen i 4 enkle trin: 

1) Aftørring af steam-arm

Du rengør steam-armen for gammelt vand eller mælk ved at vikle en klud om den og tænde for steameren. På den måde spules mundstykket rent og er klar til at steame din mælk.

2) Hvordan skal mælkekande og steam-arm vinkles?

Du holder mælkekanden lige, mens steam-armen sænkes ned i mælken. Den skal ikke røre kandens sider og hovedet på steamarmen skal kun lige under mælkens overflade. 

Vil du have tyk, cremet mælkeskum, så hold steam-armen samme sted i hele processen, så den bliver mere og mere opslugt af mælkeskum. Vil du hellere have en luftig mælkeskum, skal du sænke kanden som mælken rejser sig, så steam-armen hele tiden er i mælkens overflade og der kommer mest mulig luft til mælken.

3) Hold øje med temperaturen

Du steamer for fuld kraft så mælken sendes rundt i cirklende bevægelser. Samtidig holder du øje med temperaturen – enten ved at bruge din frie hånd eller ved at have et termometer i kanden (temperaturen må ikke være under 60 grader og ikke overstige 70 grader). Når du får mere øvelse, kan du med din frie hånd fornemme, når temperaturen er korrekt.

4) De sidste svingninger

Når dit mælkeskum har ramt den rette temperatur, sætter du mælkekanden fra dig på bordet. Her skal den stå et øjeblik, da mælkeskummet har godt af at hvile for at få luftboblerne til at forsvinde (rengør evt. steam-armen imens).

Bank mælkekandens bund et par gange mod bordet, hvis mælken stadig har større bobler. Sving så mælkeskummet rundt. Bevægelsen skal samle mælk og skum, så du til sidst står med den lækreste bløde mælkeskum. 

To lyde du skal undgå

Hører du en dyb rumlende lyd fra mælkekanden, når du steamer, skyldes det sandsynligvis, at mælken koger. Hvis den rumlende lyd ledsages af en sødlig risengrødsagtig duft, er det nok fordi din mælk er blevet for varm. Der er ikke andet at gøre end at hælde det ud og begynde forfra.

Hører du en pibende/skrigende lyd, når du stemmer, er steam-armen ikke placeret rigtigt, eller du har ikke skruet nok op for dampen. Du kan derfor prøve at sænke hovedet på steameren længere ned i mælken, og hvis lyden ikke forsvinder, skal du skrue op for dampen.

Når du har nok øvelse og får fuldstændig styr på placering af steamer, vinklen på mælkekanden og temperaturen, vil du (måske) kunne begynde at lave det såkaldte “mikroskum”.

Hvad er mikroskum?

Helt kort beskrevet, så er mikroskum resultatet af korrekt skummet mælk. Mikroskum er svært at lave for begyndere, men med øvelse bliver det nemmere. Det er kendetegnet ved at have en konsistens næsten som tyk maling og en helt blank overflade uden synlige luftbobler. Den er helt perfekt at udføre latteart med. Følger du steamer-processen ovenfor skal du nok lykkes med at få mikroskum til kaffen.

Log ind som