Fri fragt ved køb over 599 kr.

En kort guide, nyttige tips og aflivning af myter.

Lynguide til det perfekte mælkeskum

Mælkeskummet i din caffe latte, cappuccino eller flat white er afgørende for helhedsoplevelsen af din kaffe. Men hvordan sikrer du dig et godt resultat hver gang? Vi hjælper dig i gang her.

Mælkeskum

Brug altid frisk mælk, uanset hvilken du vælger

Som standard anvender langt de fleste cafeer sødmælk, når de laver kaffedrikke med mælk. Det søder drikken, og giver en mere cremet konsistens. Det er dog en skrøne at tro, at sødmælk skummer bedst, fordi der er en højere fedtprocent i. Det er nemlig ikke mælkens fedtprocent, men derimod mælkens protein, der gør, at den kan skummes.
 
Du kan faktisk lave lækkert mælkeskum på alle typer mælkedrikke – sødmælk, letmælk, minimælk, havremælk, mandelmælk og laktosefri mælk. Der vil naturligvis være forskel på skummets konsistens. Fed mælk har en tendens til at blive mere cremet, hvorimod en lettere mælk giver en mere luftig skum.
 
Mange benytter i dag økologisk mælk, men det er faktisk nemmere at skumme konventionel mælk, fordi det er homogeniseret. Ærgerligt faktum synes vi, men man vælger jo selv. Det vigtigste er bare at bruge frisk mælk. Frisk mælk skummer bare bedst.

Hvilken størrelse mælkekande skal jeg vælge?

Mælk vokser i volumen, når den skummes. Så hvis du har for meget mælk i din mælkekande, vil mælken flyde over. Brug derfor altid en mælkekande i en størrelse, der svarer til den mængde mælk, du vil skumme op. En lille kande til én kop (350 ml) og en stor kande til to kopper (590 ml). Du finder begge størrelser mælkekander lige her.

Hvad er den rigtige temperatur?

Mælkens temperatur er afgørende for resultat af mælkeskummet. Den må ikke blive over 70 grader, da den så vil smage af “risengrød”, og den må ikke komme under 60 grader, da mælkens sødme så ikke vil fremtræde. Den perfekte temperatur, du skal gå efter, er 65 grader. Brug evt. et termometer, indtil du har fået erfaring med at fornemme den rette temperatur på mælkekandens ydre.

Mælkeskum steam

Hvordan steamer jeg? – Det virker svært

Det kan virke svært, men med lidt øvelse går det nemt og du kan snart begynde at lege med latteart…

Steam-processen i 4 enkle trin: 
1) Aftørring af steamer-arm

Du rengør steamer-armen for gammelt vand eller mælk ved at vikle en klud om den og tænde for steameren.

2) Vinkel og dybde

Du holder mælkekanden lige og steamer-armen sænkes i uden, at den rører kandens sider og så hovedet kun lige er under mælkens overflade. 

3) Tyk og cremet eller let og luftigt mælkeskum?

Du steamer for fuld kraft så mælken sendes rundt i cirklende bevægelser og holder øje med temperaturen – enten ved at bruge din frie hånd eller ved at have et termometer i kanden (ikke under 60 grader og ikke over 70 grader). Vil du have tyk, cremet mælkeskum, så hold steamer-armen samme sted i hele processen, så den bliver mere og mere opslugt af mælkeskum. Vil du hellere have en luftig mælkeskum, skal du sænke kanden som mælken rejser sig, så steam-armen hele tiden er ved mælkens overflade og der kommer mest mulig luft til mælken.

4) De sidste svingninger

Du sætter mælkekanden fra dig et øjeblik, da mælkeskummet har godt af at hvile for at få luftboblerne til at forsvinde (rengør evt. steamer-armen imens). Bank mælkekandens bund et par gange mod bordet, hvis mælken stadig har større bobler. Sving så mælkeskummet rundt. Bevægelsen skal samle mælk og skum, så du til sidst står med dem lækreste og blødeste mælkeskum. 

To lyde du skal undgå

Hører du en dyb rumlende lyd fra mælkekanden, når du steamer, kan det skyldes, at mælken koger.

Hører du en pipende/skrigende lyd, når du stemmer, er steamer-armen ikke placeret rigtigt, eller du har ikke skruet nok op for dampen.

Hvad er mikroskum?

Helt kort beskrevet, så er mikroskum resultatet af korrekt skummet mælk. Mikroskum er svært at lave for begyndere, men med øvelse bliver det nemmere. Det er kendetegnet ved at have en konsistens næsten som tyk maling og en helt blank overflade uden synlige luftbobler, som er perfekt at udføre latteart med. Følger du steamer-processen ovenfor skal du nok lykkes med at få mikroskum til kaffen.

Log ind som