5 steps til at passe godt på din espressomaskine

Rengøring af din manuelle espressomaskine

Mange har en forestilling om, at det er tidskrævende og bøvlet at rengøre sin espressomaskine. Men ved at følge et par enkelte steps og sørge for jævnlig rengøring, er det faktisk ganske ligetil at vedligeholde din maskine.

Og du vil ikke fortryde, at du bruger lidt tid på vedligeholdelse fra tid til anden.

For ved at følge disse anvisninger og bruge de anbefalede produkter, skaber du de bedste betingelser for, at din espressomaskine kan holde i mange år.

Rengørring af espressomaskine
Rengøring af portafilter

Hvordan rengør jeg min semi-automatiske espressomaskine?

1. Rengøring af steamer-armen

Du rengør steamer-armen ved at “blæse” den igennem med fuld kraft damp og dermed spule eventuelle mælkerester ud af steamertippen. Det skal faktisk gøres både før og efter hver steaming af hygiejniske årsager. Brug en klud til at tørre af med.

2. Maskine og bryghoved

Det anbefales, at du kører backflush på din maskine månedligt. Det kan gøres på alle semiautomatiske espressomaskiner med trevejsventil. Og det lyder sværere end det er…

Backflush betyder, at du ved at blokere for vandet under brygningen tvinger vandet retur i maskinen. Dertil skal bruge et blindfilter (et filter uden huller) og espresso-rens. Du kommer en skefuld espresso-rens i blindfilteret, sætter maskinen i gang, og vandet blokeres nu af filteret og sender vand og rens retur i espressomaskinen. 

3. Afkalkning af maskinen

Du har sikkert hørt, at du altid bør anvende blødgjort vand til din maskine. Enten ved at have et blødgøringsanlæg tilsluttet din vandløsning, at huske filter i vandtanken eller ved at fylde tanken med BWT-filtreret vand fra kande. 

Alligevel kan det være nødvendigt med en afkalkning af din maskine. Som udgangspunkt er det ikke noget, vi anbefaler, du selv kaster dig ud i. Dobbelttjek altid med din egen model om det er muligt, eller om det skal gøres af en professionel i forbindelse med service på din maskine. 

4. Rens af portafilter

Med en børste kan du let børste overskydende kafferester af dit portafilter, når grumset er tørt. Rester af kaffeolier kan være mere genstridige, så her anbefaler vi, at du bruger espresso-rens (samme som til backflush). Du lægger helt enkelt portafilteret og dine forskellige filtre i en lille balje med vand og rens, og lader det virke, hvorefter du skylder produkterne godt efter med rent vand.

5. Polering

Vi bruger selv renseservietter til den hurtige udvendige aftørring af maskinerne. De får maskinen til at stå flotte og blanke uden fedtfingre på ingen tid.

Log ind som